Koti-ikävä

IMG_4243

Päivänvalo on Suomessa jotenkin erilaista kuin missään muualla. Pimeydestä nyt puhumattakaan. Mutta jostain syystä hämärä ennen pimeän tuloa on se hetki, jolloin olen useammankin kerran kiinnittänyt eroon huomiota. Suomessa hämärä on jollain tavalla pehmeämmän tasapaksua harmaata höttöä, tylsää ja masentavaa mutta jotenkin niin kovin kotoista. Ajoin torstaina iltahämärässä jokaviikkoiseen tapaani joogaan. Liikennevaloihin pysähdyttyäni tajusin, että hämärä ympärilläni oli jotenkin terävämpää ja selkeämpää kuin Suomessa, ja yhtäkkiä huomasin ikävöiväni kotiin. Maahan, jossa lokakuisen illan hämäryydessä ei ole häivähdystäkään kirkkaudesta.

Koti-ikävä nousee pintaan aina välillä erilaisissa yhteyksissä. Näen Instagramissa kuvan ystävistäni Suomessa pitämässä hauskaa ja yhtäkkiä kyyneleet valuvat silmistäni, koska en itse voi olla mukana. Tai vanhempi lapsistamme puhuu mummeista ja papoista ja tädeistä, ja suunnittelee heidän luonaan kyläilyä, joka todellisuudessa on suunnitelmissa vasta kuukausien päästä. Tai nuorempi lapsistamme kantaa leikeissään mukanaan serkulta saatua rippijuhlien kiitoskorttia, ikään kuin ryppyisestä ja lähes puhkikuluneesta kortista vielä juuri ja juuri tunnistettava serkku olisi hänen kanssaan leikissä mukana. Tai kun kaupoista ei tunnu löytyvän yhtään mitään oman maun mukaista. Koti-ikävä iskee myös niinä kaikkein kauheimpina päivinä, jolloin on vaan yksinkertaisesti helpompi syyttää kaiken pieleen menemisestä ja lasten kasvatuksen haasteista tätä maata. Suomessa kaikki olisi varmasti paljon helpompaa ja paremmin.

IMG_5419

IMG_5424

Onneksi meillä on täällä aivan ihania ystäviä, ja Suomessa oleviin ystäviinkin saa pidettyä yhteyttä eri tavoin vaikka yhteydenpito onkin välillä harmillisen epäsäännöllistä. Sukulaisia ja perhettä on tulossa käymään kahteenkin otteeseen vielä tässä kuussa. Viimeksi muutama päivä sitten siskoni konsultoi reaaliajassa lapsemme terveydentilaan liittyvässä asiassa ja toinen siskoni viihdytti samaista lasta joku aika sitten FaceTimessa, jonka ajan itse saatoin maata puoliunessa sohvalla. FaceTime- ja Skype-puhelut sekä WhatsApp-viestit kuvineen ja videoineen kulkevatkin Suomen ja Sveitsin välillä lähes päivittäin. Kotimme täällä tuntuu täysin kodilta ja lisää Marimekkoa, Iittalaa ja muita lempimerkkejä saa verkkokaupoista. Ja kuinka ihanan kotoisalta tuntuukaan silloin tällöin törmätä suomalaisiin tuotteisiin paikallisissa liikkeissä! Useimpina päivinä uskon, että ihan yhtä haastavaa niin lasten kasvatus kuin muutkin arjen kiemurat olisivat myös Suomessa. Kuluvalla viikolla olemme saaneet nauttia useana päivänä noin kahdenkymmenen asteen lämpötiloista sekä auringonpaisteesta ja sää näyttää myös jatkuvan yhtä kauniina. Joten oli sveitsiläinen päivänvalo millaista tahansa, niin kyllähän nämä kelit varsin mukavia ovat erityisesti näin lokakuun puolivälissä. Ja onkohan se illalla koittava hämärä sittenkään täällä edes niin erilaista kuin Suomessa?

IMG_4543

 

 

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Koti-ikävä

    1. ❤️

      Ystäviä ja perhettä ikävöi kyllä vaikka kuinka monena hetkenä mutta jotenkin se lohduttaa, että ne ihmiset kuitenkin ovat olemassa ja jollain tapaa saavutettavissa. Ja erityisesti ne, joiden kanssa on enemmän samanlaisia kokemuksia ja ajatuksia tuntuvat olevan lähellä vaikka olisivatkin kaukana. ❤️

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s